Η κατ΄οίκον εκπαίδευση δεν ταιριάζει στον οποιονδήποτε

Η κατ΄οίκον εκπαίδευση δεν ταιριάζει στον οποιονδήποτε. Και δεν είναι πρακτική όταν και οι δύο γονείς πρέπει να δουλεύουν για οικονομικούς λόγους. Αλλά στις περισσότερες χώρες είναι ένας εφικτός τρόπος για να βεβαιωθεί κάποιος ότι τα παιδιά του μορφώνονται πραγματικά και σύμφωνα με την “ηλικία, ικανότητα και κλίση” τους, όπως ακριβώς απαιτεί ο εκπαιδευτικός νόμος στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα παιδιά που μορφώνονται στο σπίτι, όχι μόνο μαθαίνουν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά αλλά είναι και πιο ικανά να κοινωνικοποιούνται με άτομα διαφορετικών ηλικιών και υποβάθρων απ΄ότι αυτά που περιορίζονται τεχνητά να συναναστρέφονται με παιδιά της ίδιας ηλικίας. Για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με σωματικές αναπηρίες - και για αυτά που είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα - η κατ΄οίκον εκπαίδευση έχει πολλά πλεονεκτήματα αντί της παραδοσιακής σχολικής εκπαίδευσης.


Δυστυχώς, ο νόμος για την υποχρεωτική φοίτηση στην Κύπρο έχει γίνει πιο αυστηρός ακόμα και για τους ξένους Το Υπουργείο Παιδείας είναι διστακτικό στο να εξαιρέσει από το σχολείο, ακόμα και σε περιπτώσεις παιδιών που θα ήταν καλύτερο να μορφώνονταν στο σπίτι. Όμως, όλο και περισσότερος κόσμος είναι δυσαρεστημένος με την μάθηση στην τάξη και την αρνητική “κοινωνικοποίηση¨ που υπάρχει σε πολλά σχολεία.


Το επίπεδο της εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την πλειοψηφία των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Η υποχρεωτική φοίτηση δεν φαίνεται να είναι επιτυχημένη. Όμως, ο κόσμος στέλνει τα παιδιά του στο σχολείο σε όλο και πιο μικρή ηλικία. Φαίνεται να υπάρχει μια διάσπαρτη πεποίθηση ότι τα παιδιά πρέπει να αποχωρίζονται από τους γονείς τους όσο πιο γρήγορα ΄γίνεται, και ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει μόνο στην τάξη. Αλλά σε χώρες με πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα τα παιδιά αρχίζουν την επίσημη μόρφωση στην ηλικία των επτά, με τους γονείς να θεωρούνται οι πιο σημαντικοί εκπαιδευτές στα πρώτα τουλάχιστον χρόνια της ζωής τους.  

Θα επιτρέψουν ποτέ οι αρχές στην Κύπρο στους γονείς να πάρουν πίσω την πλήρη ευθύνη της μόρφωσης των παιδιών τους κατά τα πρώτα 5-6 χρόνια της ζωής τους, και ακόμα παραπέρα αν οι ίδιοι το επιλέξουν, ή θα συνεχίσουν με τη νοοτροπία της γραμμής παραγωγής, απορρίπτοντας όποιον επιθυμεί να σκέφτεται έξω από το κουτί; Ως μέλη της Ευρωπαϊκής κοινότητας, είστε προετοιμασμένοι να διεκδικήσετε τα δικαιώματα των παιδιών και των εγγονιών σας ώστε να λάβουν τη μόρφωση που είναι πραγματικά κατάλληλη γι΄αυτά σε κάθε στάδιο, ή θα συνεχίσετε να τα παραδίδεται με υπακοή σε ιδρύματα από τη βρεφική τους ηλικία;

English

No comments:

Post a Comment